Tabla de smarald
De Hermes Mercurius Trimegistus
„Intai.- Este adevarat, fara minciuna, Adevarul Adevarat.
Al doilea.-Ce e deasupra este la fel cu ceea ce este dedesupt; iar ce este dedesupt e la fel cu ce este deasupra pentru a implini miracolul totului.
Al treilea.- Si dupa cum toate lucrurile provin din UNUL,la fel toate lucrurile au fost create de acest UNIC,prin adaptare
Al patrulea.- Soarele ii este tata,luna ii este mama, vintul l-a purtat in pintec, pamintul ii este doica.
Al cincilea.- Este tatal intregii perfectiuni a lumii.
Al saselea.-Puterea sa este fara margini de-i preschimbat in pamint.
Al saptelea.-Separa pamintul de foc,subtilul de grosier,cu bagare de seama si cu judecata.
Al optulea- Urca cu cea mai mare chibzuiala de la pamint la cer si apoi coboara din nou pe pamint, si stringe laolalta puterile lucrurilor superioare si ale celor inferioare. Astfel dobindi-vei slava intregii lumi,iar intunericul se va departa de la tine.
Al noualea.- Aceasta are mai multa tarie decat taria insasi, caci cucereste orice lucru subtil,si poate patrunde orice solid.
Al zecelea.-Astfel a fost creata lumea
Al unsprezecelea.-De aici provin minunile aici infatisate.
Al doisprezecelea.-Iata pentru ce sunt numit Hermes Tri-smegistus , avind cele trei parti ale filozofiei lumii intregi.
Al treisprezecelea.-Ceea ce am avut a spune despre lucrarea Soarelui este complet.”
Piatra filosofala
Ce este piatra filosofala? Este cumva o inselatorie grosolana sau exista probe incontestabile depre existenta ei?
Rasfoind remarcabila carte Alchimie et Alchimistes de Figuier, lucrare in care autorul vrea sa dovedeasca faptul ca transmutarea nu s-a realizat niciodata, am descoperit –spune marele esoterist Papus- trei fapte ce constituie dovezile stiintifice de necontestat, ale preschimbarii metalelor impure in aur. Operatia de transmutare fusese executata in absenta alchimistului, care nu a atins nici un instrument iar operatorul era un adversar declarat al alchimiei, necrezand catusi de putin in existenta pietrei filosofale. Ca o paranteza descoperirile stiintifice actuale autentifica procesul de transmutare (transformare sau schimbare insotita de o declansare uriasa de energie,a unui element chimic in altul printr-o noua grupare a elementelor constitutive in atomi, obtinuta prin dezintegrarea radioactiva naturala sau prin reactii nucleare posibile in anumite conditii chiar si in sfera biologicului la temperaturi slabe), cercetarile biologului L. KERVAN au demonstrat realitatea proceselor de transmutatie. Concluziile acestui om de stiinta le puteti gasi publicate la editura Maloine sub titlurile: „Dovezi privitoare la existenta transmutatiilor biologice” si „ Transmutatiile la energie slaba.
Piatra filosofala este un praf ce poate avea culori diferite in functie de gradul sau de perfectiune, dar care practic nu are esential decat culoarea rosie.
Acest praf rosu prezinta trei caracteristici:
– transforma in aur mercurul sau plumbul topit peste care este presarat;
– constituie un purificant pentru sange si luat pe cale bucala, vindeca rapid orice boala;
– actioneaza si asupra plantelor facandu-le sa creasca, sa lege rod si sa faca fructe in cateva ore.
La drept vorbind nu este vorba de trei proprietati diferite ci de una singura: aceea de a intari activitatea vitala (vorbim aici de efectele la nivelul planului fizic, efectele la celelalte niveluri, foarte profunde, nu sunt tratate in prezentarea de fata).
Piatra filosofala este,asadar,o simpla condensare energetica a Vietii intr-o cantitate mica de materie si ea actioneaza ca un ferment asupra corpurilor asupra carora este folosita. Este suficient un pic de drojdie pentru a face sa creasca o mare masa de paine; tot asa este de ajuns un pic de piatra filosofala pentru a dezvolta viata continuta intr-o materie oarecare, minerala, vegatala sau animala. Iata motivul pentru care alchimistii numesc piatra filosofala „leacul celor trei regnuri”.
Cele mai importante operatii descrise in tratatele clasice de alchimie si care au drept finalitate obtinerea pietrei filosofale sunt urmatoarele:
– extragerea din mercurul obisnuit a unui ferment special numit de alchimisti Mercurul filosofilor;
– actionarea fermentului extras din mercur asupra aurului pentru a extrage de asemenea un ferment;
– amestecarea fermentului extras din aur cu fermentul extras din argint si cu fermentul obtinut din mercur intr-un vas de sticla verde foarte solid si in forma de ou, inchiderea ermetica a acestui vas si punerea lui la fiert intr-un furnal special numit de alchimisti athanor .
Athanorul nu difera de alte furnale decat printr-o combinatie care permite sa se incalzeasca un timp foarte indelungat si de o maniera speciala oul de sticla.
Atunci (in timpul acestei coaceri) si nu numai atunci se produc anumite culori pe care sunt bazate toate istorisirile alchimice. Materia continuta in ou devine mai intai neagra, pare in intregime putrezita, este starea cunoscuta sub numele de cap de corb. Indata dupa acesta culoare urmeaza o albeata stralucitoare. Acesta trecere de la negru la alb, de la intuneric la lumina,este o adevarata piatra de incercare pentru a recunoaste istoria simbolica a alchimiei. Materia fixata la culoarea alba serveste pentru a transmuta metalele impure in argint.
Daca se continua coacerea se observa ca acesta culoare alba dispare putin cate putin, materia ia culori diverse,de la culorile inferioare ale spectrului (albastru, verde) pana la culorile superioare (galben, portocaliu), si sfarseste prin a se colora in rosu rubiniu. Atunci piatra filosofala este aproape terminata. Am spus aproape terminata, caci in acesta stare zece grame de piatra filosofala nu transmuta mai mult de douazeci de grame de metal. Pentru a desavarsi piatra filosofala acesta se aseaza din nou intr-un ou de sticla cu putin mercur filosofal si se reincepe procesul de incalzire. Operatia care durase initial un an nu dureaza de data aceasta mai mult de trei luni si culorile reapar in aceasi ordine ca prima data. La acesta stare piatra transmuta in aur de zece ori greutatea sa.
Se incepe din nou operatia. Ea va dura o luna iar piatra poate transmuta un metal avand de o mie de ori greutatea sa.
In sfarsit se mai coace o ultima data si se obtine adevarata piatra filozofala perfecta, care transmuta de zece mii de ori un metal in aur pur. Aceste operatii sunt cunoscute sub numele de multiplicarea pietrei.
Din descrierea acestor operatii se observa ca pentru a produce piatra filosofala este nevoie de timp si de rabdare. Vorbind din punct de vedere alchimic, cel ce nu a ucis in el dorinta de aur nu va fi niciodata bogat.
Be the first to reply